We stellen hier vier bekende gevelsystemen aan je voor waar spuitkurk bij komt kijken. Zo selecteer je het beste systeem voor jouw wensen.
Grof gezegd bestaan er vier gevelsystemen via welke spuitkurk wordt aangebracht. We bespreken 1 voor 1 de eigenschappen van deze systemen en gaan daarna nog even in op hoe je de beste keuze maakt. Dat kan als leek nogal eens lastig zijn, maar een goede deskundige biedt jou een passend advies. Al deze methodes maken optimaal gebruik van de kwaliteit van spuitkurk, maar dan aangepast aan de staat van jouw muur en jouw persoonlijke wensen voor het perfect resultaat. Lees direct verder wat jouw opties zijn.
1. Spuitkurk rechtstreeks op de gevelstenen plaatsen
Allereerst is er de mogelijkheid om spuitkurk rechtstreeks op gevelstenen te plaatsen. Door de bijzondere hechting kan spuitkurk worden bevestigd op allerlei ondergronden, waaronder beton, baksteen en pleister. In dit geval wordt de oorspronkelijke structuur van de stenen gewaarborgd, wat reliëf creëert en een prachtig afgerond geheel maken. Dit is de beste optie als de muur al in goede staat is en alleen schoongemaakt moet worden.
2. De combinatie van kurkmortel en spuitkurk
Voordat met een behandeling met spuitkurk wordt begonnen moet de gevel goed gereinigd worden. Ook mogen er geen beschadigingen bestaan, of moeten deze worden hersteld. Als de voegen aangetast zijn, of zelfs zijn verdwenen, kan er met kurkmortel worden gewerkt. Dit hecht zich sterk en heeft een herstellende werking. Dit wordt er ingeborsteld waardoor de muur mooi en egaal is met een duidelijk nauwkeurige afwerking. De volgende dag kan er direct spuitkurk worden aangebracht zodat je niet weken bezig bent met een project. Kurkmortel brengt relatief weinig extra kosten met zich mee en hoeft geen vertraging te veroorzaken.
3. De gevel uitvlakken voor spuitkurk
Kalkmortel wordt gebruik om de gevel strakker te maken. Eerst wordt de gevel dan gereinigd en gewapend. Vervolgens wordt deze dus volledig uitgevlakt met kalkmortel. Het goede nieuws is hierbij dat je daarna direct spuitkurk kunt aanbrengen. Vraag bij jouw dienstverlener na of dit een geschikte optie is. Lees je in, in de mogelijkheden, omdat je, als de spuitkurk eenmaal is uitgevoerd, uiteraard niet alsnog deze werkzaamheden kunt uitvoeren, tenzij je een complete renovatie uitvoert.
4. Isolatie, uitvlakken en spuitkurk
Spuitkurk heeft een redelijke isolerend werking, maar als je een energiezuinig pand wilt dan moet je extra isolatie laten plaatsen. Dit gebeurt doorgaans aan de binnenzijde van het pand middels platen of kussens. Daarnaast kan er polystyreenplaat of geëxpandeerde kurk worden geplaatst in verschillende diktes tegen de buitengevels. Zo kun je isolatiemateriaal plaatsen dat jouw woning laat voldoen aan de hoogste normen in België. Dit kan je een hogere EPC-waarde opleveren en de prijs verhogen bij verkoop of verhuur. Zo is ook dit een investering die zich terugverdient en daarom alleen al de moeite loont.
Hoe weet je welke behandeling het beste is?
Het is lastig, zo niet onmogelijk, om zelf te bepalen wat de beste behandeling is. Daarvoor moet je een deskundige raadplegen. Deze kan vaststellen of er al isolatie aanwezig is en wat de staat van de muur is. Deze vertelt jou ook of je spuitkurk wilt gebruiken of ander bepleistering zoals crepi. Zelf kun je het nodige onderzoek doen, maar laat een deskundige de beslissing nemen.
Zo vind je de juiste deskundige
Als je nog nooit werk aan jouw gevel hebt laten uitvoeren dan is het lastig om de juiste deskundige te selecteren. Er zijn tal van partijen die zich presenteren als de beste op de markt, maar helaas zijn ze dat lang niet allemaal. Probeer de deskundigheid en betrouwbaarheid te verifiëren en leg meerdere offertes naast elkaar. Tenslotte wil je het liefst op zoek gaan naar een partij in de regio en 1 die je ook na de behandeling met vragen kunt benaderen.
Offerte spuitkurk nodig?
Indien je op zoek bent naar een aantal prijsoffertes van vakmannen uit jouw buurt die spuitkurk plaatsen, vraag hier dan vrijblijvende offertes aan.
Offerte aanvragen